-
Overzichten
-
Informatie
-
Algemeen
Miljoenen mensen missen een (deels) sociale zelfredzaamheid. Daar is de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zich terdege van bewust. En dat niet alleen. Hun insteek is het helpen van mensen met een beperking om een leven te leiden dat zij willen. Er zijn veel organisaties in Nederland in de gehandicaptensector en de VGN ondersteunt hen door een maatschappelijke positie in te nemen en het ontwikkelen en toegankelijk maken van innovatieve middelen.
Het betreft een breed terrein dat bestaat uit bestuurders, medewerkers, cliënten en hun verwanten. Een voorbeeld is de betrokkenheid bij het opstellen van een evenwichtige cao en het doorlopend verbeteren van het kwaliteitskader. Voorts is er veel aandacht voor passende financieringen en een toekomstgerichte wetgeving. In de gehandicaptensector komen continue innovatieve ontwikkelingen beschikbaar. Aan de ene kant zijn dat technologische verbeteringen maar ook het verbeteren van de samenwerking tussen de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidzorg en justitie.
De VGN spant zich in om te onderzoeken welke ontwikkelingen en nieuwe methodes ook daadwerkelijk helpen en zo ja, in welke mate. Uiteindelijk willen gehandicapten weten wat de gevolgen zijn om bijvoorbeeld wel een huis te hebben maar geen baan. Bovendien wil de overheid nog wel eens met uitgebreide informatie komen die inhoudelijk door de mensen voor wie het bedoeld is, niet begrepen wordt. Ook dan moet de VGN aan de bak.
Ook organisaties in de gehandicaptenzorg staan vaak onder druk door tekort aan geschoolde medewerkers aan de ene kant en anderzijds een toename van het beroep dat op hen gedaan wordt. Vooral de wat kleinere organisaties moeten relatief veel aandacht hebben en tijd besteden aan de administratie. Een veeleisend onderdeel daarvan is de salarisadministratie. En gelukkig is die nu juist eenvoudig uit te besteden.