Branche  ›  Overheid  ›  Sociale ontwikkelbedrijven

Informatie over uw branche / sector

Ga terug
Algemeen

Informatie over werk voor arbeidsbeperkten

Werknemers en werkgevers hebben in het sociaal akkoord van april 2013 afgesproken om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het doel van de Banenafspraak is dat er in 2026 125.000 banen zijn bijgekomen waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Deze ambitieuze doelstelling vergt een andere manier van kijken naar functies en arbeidspatronen. De VNG ondersteunt met andere overheidswerkgevers haar leden hierbij met bijeenkomsten, praktische hulpmiddelen en het delen van voorbeelden.


Lees verder
Uw bedrijfsnaam hier? Neem dan contact met ons op.
Klik hier
Ik wil informatie aanmelden
Beschrijving

Informatie over werk voor arbeidsbeperkten

Werknemers en werkgevers hebben in het sociaal akkoord van april 2013 afgesproken om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het doel van de Banenafspraak is dat er in 2026 125.000 banen zijn bijgekomen waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Deze ambitieuze doelstelling vergt een andere manier van kijken naar functies en arbeidspatronen. De VNG ondersteunt met andere overheidswerkgevers haar leden hierbij met bijeenkomsten, praktische hulpmiddelen en het delen van voorbeelden.

Participatiewet

Op 1 januari 2015 werd de Participatiewet ingevoerd. Gelijktijdig werd de instroom van mensen in de Wet sociale werkvoorziening (WSW) onmogelijk. Vanaf dat moment zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding naar de arbeidsmarkt van de arbeidsbeperkten. De gemeenten kunnen daar overigens verschillende instrumenten voor inzetten.

Eigen cao

In 2020 hebben de gemeenten beslist dat voor betreffende werknemers een cao tot stand moet komen. De doelstelling is om mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen te begeleiden naar regulier werk. De cao wordt dan ook als doorstroom cao gezien.

Wie is/wordt de werkgever?

De decentralisatie van deze aanpak biedt de gemeenten de vrijheid om verschillende oplossingen te vinden en om de daaruit voortvloeiende taak uit te voeren. Dat kan dus de gemeente zelf zijn maar de uitvoering kan ook bij een lokaal bedrijf worden neergelegd dat al belast is met de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (WSW). De VNG kan echter alleen gemeenten binden en daarom is een logische partner gevonden. Dat is Cedris, de koepelorganisatie van de SW-bedrijven. Zo is het nu de onderhandelingsdelegatie van de Kamer Inclusieve Arbeid (KIA) van de VNG die de onderhandelingen met de vakbonden voert, namens de gemeenten en Cedris.

 

Uw bedrijfsnaam hier? Neem dan contact met ons op.
Klik hier
Copyright BCOP.nl   |   BCOP is onderdeel van HRM Totaal B.V.
KvKnr: 88185486   |   E-mail: info@bcop.nl
Disclaimer  |  Algemene Voorwaarden  |  Privacy Verklaring

Webdesign & webdevelopment by: Timeless Design
Altijd op de hoogte? Meld u dan aan!